Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-settings.php on line 389

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-settings.php on line 404

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-settings.php on line 411

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-settings.php on line 446

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /public/sites/blog.jobaar.nl/wp-includes/theme.php on line 576
» Zure oordruppels

Zure oordruppels

De werkzame stoffen in Zure oordruppels met triamcinolonacetonide FNA zijn azijnzuur en triamcinolonacetonide. Azijnzuur is al sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt en triamcinolonacetonide sinds 1958. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Zure oordruppels met triamcinolonacetonide FNA.

Wat doet dit middel en waarbij wordt het gebruikt?

Azijnzuur is een zure verbinding voor uitwendig gebruik. Triamcinolonacetonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij ontsteking van de gehoorgang. De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen en oorzaak

Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn: pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door dragen van een gehoorapparaat en door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

Behandeling

Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan na één tot twee weken vanzelf. Maak zelf uw oren nooit van binnen schoon, gebruik zeker geen wattenstaafjes in de gehoorgang.

Als de ontsteking niet vanzelf over gaat schrijft uw arts meestal oordruppels met aluminiumacetotartraat of zure oordruppels voor. Als u veel last heeft van ontstekingsverschijnselen, zoals jeuk, pijn en schilfering kan uw arts zure oordruppels met triamcinolonacetonide voorschrijven.

Effect

De oordruppels maken de huid in het oor zuurder waardoor de groei van bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken vermindert. Triamcinolonacetonide vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals jeuk, pijn en schilfering.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie van het oor en overgevoeligheid.

Zelden

Prikkelend of branderig gevoel direct na het druppelen.
Overgevoeligheid voor triamcinolonacetonide. U kunt dit merken aan een toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren of als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Dunner worden van het trommelvlies, waardoor het kapot kan gaan. Dit dunner worden kan optreden na een gebruik van verschillende weken. Gebruik het daarom nooit langdurig.
Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen opmerkt waar u zich zorgen over maakt.

Heeft dit middel een wisselwerking met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Autorijden, alcohol drinken en alles eten?

Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Kan ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Als u het langer dan een aantal weken moet gebruiken, overleg dan met uw arts.

Hoe moet ik dit middel gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Als uw arts bij u een opgerold gaasje of oortampon doorkrenkt met oordruppel oplossing heeft ingebracht
Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig met de oordruppels te druppelen.
Het gaasje of de oortampon wordt meestal na één tot twee dagen verwisseld.
Bij gebruik zonder gaasje of oortampon
Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
Ga op uw zij liggen, of houd het hoofd opzij.
Trek het oor naar boven en naar achteren, bij kinderen jonger dan zes jaar naar onderen en naar achteren.
Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
Houd het hoofd nog twee minuten opzij, zodat de druppels alle plekken de gehoorgang kunnen bereiken.
Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.
Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven. De oordruppels zijn dan houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op het etiket staat.

Wanneer?

Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?

Gebruik dit middel zo lang u klachten heeft. Meestal is één tot twee weken druppelen voldoende.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.

Kan ik zomaar met dit middel stoppen?

Ja, u kunt in een keer stoppen met dit middel.